شیر برقی
برخلاف شیرهای دستی و مکانیکی در شیر برقی توان محدودی برای عملکرد شیر وجود دارد و در نتیجه لازم است که این توان محدود به بهترین شیوه و بالاترین بازده ممکن به کار رود . عنصر عملگر در شیر برقی میتواند سولنوئید یا موتور برقی باشد.معمولا در سیستم های صنعتی هیدرولیک یا پنتوماتیک موتور برقی به ندرت کاربرد دارد. ولی زمانی که گذرگاه بزرگی برای عبور سیال کم فشار مورد نیاز باشد از موتور برقی استفاده میشود.معمولا این موتورها همراه با چرخ دنده یا جعبه دنده کاهنده برای باز و بسته کردن شیر برقی ها به کار میرود و دو جهتی عمل میکنند.
شیر برقی چیست ؟
شیر برقی به شیری گفته میشود که با استفاده از برق و نیروی مغناطیسی عمل میکنند.شیر برقی یا سلونوئید یه سیم پیچی که در اطراف یک هسته آهنی پیچیده شده است. و زمانی که جریان الکتریسته از آن عبور میکند تولید میدان مغناطیسی میکند.نیروی مغناطیسی باعث حرکت خطی هسته میشود. بنابراین شیر برقی انرژی الکتریکال را به حرکت خطی تبدیل میکند.شیر برقی وسیله ای الکترومگنتیک است که برای کنترل گاز یا سیال استفاده میشود.کنترل شیر برقی با استفاده از جریان الکتریکی در کویل شیر برقی کنترل میشود.زمانی که جریان الکتریسیته از کویل عبور میکند میدان مغناطیسی به وجود می آید. و باعث حرکت هسته آهنی میشود. و به این وسیله مسیر جریان باز و بسته میشود.این شیر برقی ها با توجه به به طریقه عملکرد با فرمان از راه دور کنترل میشوند. چنان چه مقصدی در فاصله زیادی از شیر برقی قرار داشته باشد میتواند با فرستادن فرمان الکتریکی میزان باز و بسته کردن آن را که از ۰ تا ۱۰۰ درصد باشد عمل کند.این نوع شیر برقی ها در ماشین های خودکار و صنعتی اهمیت بسیاری دارد.به طور کلی این این شیر برقی ها در انواع مختلف برای کاربردهای مختلف تولید شده که در ادامه انواع و نحوه عملکرد آن بررسی میشود. اطلاعات فنی شیر برقی
سلونوئید چیست ؟
سلونوئید ها معمولا برای راه اندازی شیر برقی به کار میرود. و وسیله ای است که جریان برق را به حرکت خطی و نیروی مکانیکی تبدیل میکند.سولنوئید در انواع فشاری – کششی و کششی فشاری شاخته میشوند و میتوانند مستقیم به سازوکار شیر متصل شوند .
اجزاء سلونوئید
۱ – سیم پیچ :
سیم پیچ از سیم مسی پیچیده میشود. لایه های سیم با کاغذ چرب و عایق از هم جدا میشوند و کل سیم پیچ با لاک محافظ که در برابر رطوبت – سیالات – روغن ها یا محلول ها پوشیده میشوند.
۲ – قاب :
قاب ها از لایه های ورق فولاد ساخته شده اند . هنگام وصل جریان برق به سیم پیچ قاب آهنربا میشود و موجب جذب سنبه و حرکت آن میشود.
۳ – سنبه سلونوئید :
جزء متحرک درونی سلونوئید محسوب میشود و از لایه های فولاد ساخته شده است و هیچ حرکتی نسبت به هم ندارند.
اجزاء شیر برقی
۱ – بدنه
۲ – ورودی سیال
۳ – خرووجی سیال
۴ – سیم پیچ
۵ – قاب سیم پیچ
۶ – اتصال سیم ها
۷ – میله فلزی
۸ – فنر
۹ – دریچه خروجی